måndag 24 november 2008

Lönerättvisa!

Jag har tänkt lite på de där giriga direktörerna som får ofattbara löner och pensioner. Hur kan det komma sig att de fått igenom såna krav? Om det nu ens är krav? Jag tror att det handlar om ”you-scratch-my-back-and-I-scratch-yours”-syndrom.

Jo, men tänk er själva om ni hade en kompis som skulle bestämma din lön, och du skulle bestämma hans lön. Styrelser vill säkerligen inte hindra en "löneökningsspiral", för de är ju också med i denna fars. Styrelsemedlemmar jobbar för det mesta som VD någonstans, verkar det som i alla fall. Så om en VD får HÖG lön, så måste förstås den lönen vara kutym för hur man sätter lön, alltså ska nästa direktörslön som delas ut vara lite högre osv.

Inte nog med det! Det är nog ingen större hemlighetsmakeri om lönerna, bonusarna eller pensionerna, mellan ”skål och vägg” har de flesta direktörer har nog koll på varandras löner. Direktörerna träffas på sina Rotarymöten och ja ni vet ”you-scratch…”

En idé, för att göra saker och ting lite mer rättvist, är att de som arbetar på ”golvet” skulle få bestämma varandras löner. Tror ni att vi skulle hålla igen på lönen eller tror ni att vi skulle ge varandra påökt, och vilka pensioner vi skulle ha…

En sak till, en spansk konstnär har hängt tvätt FN-byggnaden i Geneve.
Prislappen: 185 miljoner kronor – eller 93 miljoner måltider. Alla har varit med och betalat "tvätthängningen", staten betalar ju x antal miljoner till FN. Jag blir så trött...

Inga kommentarer: