måndag 1 september 2008

Har lådvin skapat alkoholister?

Jag läser i Aftonbladet om "Lådvinseffekten"! På fem år har antalet kvinnliga alkoholister fördubblats. 100 000 svenska kvinnor lever nu med sjukdomen. Herre Gud!

Orsaker till ökningen
- Lägre pris och ökad tillgänglighet.
-Kvinnors vindrickande har ökat markant och lådvinet tros vara orsaken.
- Sedan vi gick med i EU har svenskarna fått möjlighet att ta med sig stora mängder sprit, vin och öl hem över gränsen.

Källa: Sven Andréasson, Statens folkhälsoinstitut.

Det är för sorgligt med denna drog, hur många barn lever med alkoholiserade föräldrar? Det är konstigt att den här drogen är laglig, nej nu tog jag i lite, det är inte konstigt snarare tragiskt. Alkohol är en smygande drog, det är ju många som inte har en aningen om att de är alkoholister trots att de visar många symptom. När de väl förstår att de är missbrukare är det för sent, då är de redan fast sen länge....

1 kommentar:

TexasSwede sa...

I det här fallet är det lätt att räkna bakåt... 42 år nu, nykter i åtta år, alltså slutade hon dricka när hon var 34. Tjugo år som alkoholist, alltså var hon alkoholist som 14-åring... Undrar var föräldrarna höll hus?

Men för 28 år sedan fanns inte lådvin, och Sverige var inte ens med i EU. Så visst gick det bra att bli alkoholist även utan låga EU-priser och fri införsel (som väl bara funnits i ett par år nu). Och lådvinet har funnits mer allmänt i kanske 8-10 år.

Typisk Aftonbladet-artikel, alltså. Ingen faktakoll eller källkritik.